Последни новини

29-06-2021
Новини Новини

Димитър Евгениев - какво е да бъдеш финансист в САК?

От колко време сте част от екипа на САК? Каква е вашата роля?

Казвам се Димитър Евгениев. Вече пета година съм част от екипа на САК. Реално започнах работа заедно с новия собственик през 2016-та година и се занимавам с финанси. 

 

Какво според вас е най-голямото предимство на САК? Какво отличава Sofia Airport Center?

За мен най-голямо предимство е широкото място, това че има въздух за всички. Голямо предимство е паркирането, което за София е  сериозен проблем, както  и добрите офиси, добрата среда. 

 

Кои са, според вас, трите ключови предимства, които компаниите търсят, когато избират нов офис  а САК може да им предложи?

Предимството на САК за големите компании е първо, че можем да им предложим голяма площ на един етаж. Дори имаме наематели, които са на повече от един етаж, което е  също предимство, защото им позволява те да си създават собствена вътрешна среда. В смисъл една компания, когато обитава цял етаж, има право да си направи преустройство, има право да си подреди нещата,  за да им е удобно и комфортно. 

 

Как се промени тази година офис средата? Как се отрази това на САК?

О, много се промени и аз не вярвам да се върнем в следващите дори 5, 10 години плътно към стария, обичайния начин на офис средата. Най-важното нещо, което се случи според мен, е че ръководителите на офисите разбраха и се увериха, че работата може да бъде добре свършена и дистанционно. Имаше съмнения преди, че неприсъствието в офиса ще пречи на работния процес, но вече е факт, че не се случва. Всички се  адаптираха към дистанционната работа, към дистанционните митинги и това е първото нещо, което се промени. 

Това беше положителното. От друга страна, негативното, което виждам с дистанционната работа, е че стандарта на живот в България, не ни дава възможност на комфорт на работа от вкъщи. Представете си едно семейство, което трябва да раздели една жилищна площ на два различни офиса, ако има двама души, работещи в различни сфери. Като добавим и учениците, за които трябва да направиш една или две класни стаи. Всичко това  в пространствата, в които ние обичайно обитаваме е много трудно постижимо и се губи комфорта, който имаш в офиса – да си самостоятелен, да имаш собствено пространство, в което да не бъдеш притесняван от други хора. Под други хора имам предвид такива, които не са пряко ангажирани с твоята работа. Това за мен е проблем и аз лично вярвам, че съвсем скоро ще можем да се върнем частично към стария начин на работа. Това ще допринесе първо, социалния контакт да продължи да го има както беше преди и второ, тези неудобства, които има хоум офиса за някои, нали, казвам това не е за всички, но в масовия случай, когато семействата обитават едно жилище – това за мен е проблем. 

 

От финансова гледна точка, тъй като сте човек на цифрите, с какво наемането на офис и работенето в една енергийно устойчива сграда, каквато е САК, с всички тези функционалности, които има – как това наистина влияе на бюджета на една компания?

Всички системи, които работят и в модерните сгради; като съпоставим една сграда от типа на Sofia Airport Center и всички знаем как изглеждат старите офис сгради от социализма, с различен дизайн, с тези големи коридори и така нататък – разликата е убийствена. В смисъл, комфортът, който модерните сгради и системи за контрол на достъп, системи за климатизация, допринася страшно много за  доброто самочувствие и настроение на обитаващите. В същото време те са много енергийно-ефективни. Това, което търсят големите наематели е много важно за тях и е предвидимо. Ние знаем колко ще ни струва отоплението, охлаждането на сградата. Наемателите също го знаят. Ние с тях работим не само на доверие, но и  с висока доза прозрачност в комуникацията.

Тоест вие може да съветвате, да съдействате,  да ги  консултирате ако искат нещо да променят?

Ние се вслушваме в техните искания, нали, за да бъде комфортно на всички. Правим необходимите корекции, доколкото е възможно и така процеса е взаимен – те желаят нещо, а ние се опитваме да го постигнем.

 

Ако трябва да опишете на някого с една дума или максимум с три думи, да препоръчате САК, да кажете какво е САК, какво е Sofia Airport Center, кои щяха да са те?

Първо започваме с лесен достъп, място за паркиране, много приятна среда в офисите и извън тях. На мен любимо място ми е парковата среда, което  според мен е това, което прави САК уникален и различен от всички останали офиси, защото офис комплексите в София вече станаха много, но се броят на пръсти местата, които предлагат такава среда извън офисите, говоря за общите части.

 

Казахте, че парка ви е любимо място. Имате ли любим домашен любимец от тези на САК?

Харесвам всички, разбира се. Аз съм любител на природата. Харесвам всички, но най-уникални, може би са нашите патици, защото рядко се срещат в такава среда. Това им е нормалното обитаване, те го харесват,  а и аз не съм го виждал на друго място с изключение на паркове, които са целенасочено изградени за това.

 

Искате ли да допълните още нещо?

Това, което ме привлече още в началото, когато започнах да работя в САК, е големия потенциал на комплекса и предизвикателството да бъде развиван, защото има много възможности. Аз съм живял много години в чужбина и знам как са развити районите около летищата там. С такива смесени комплекси, логистични сгради и офиси, а това в целия свят е много популярно. Когато дойдох тук и видях тези празни полета около нас, си помислих, да, тук има много голям потенциал. Тази надежда се колебае още покрай кризите в момента, но съм убеден, че това нещо рано или късно ще се случи. Много бях обнадежден от развитието с (??) на летището, където бяха представени много проекти и различни идеи за развиване на целия район около летището, което засяга и САК. Така че очаквам в близките 15-20 години, тук да няма празни площи, да няма празни ниви, всичко да бъде изградено с много добра и модерна инфраструктура.

 

Хората се притесняват от близостта до летището, че е шумно.

Не, не е шумно. Специално това нещо по никакъв начин не ни пречи и по никакъв начин летището не притеснява обитателите и наемателите. 

 

А отдалечеността от центъра?

Ами, не бих казал. Аз това го имам като предимство, защото от източните квартали на София до тук се стига с автомобил за по-малко от 10 минути. Не бих казал, че е отдалечено. В София летището, за разлика от много други столици в Европа и по света, е изключително близко до центъра. Това е може би прецедент, в много от местата където съм бил летището е отдалечено на часове път от центъра. Това подвежда  някой път хората, защото когато чуят летище си мислят, че е страшно отдалечено, но в случая на София това не е така.


Абонирайте се за нашия бюлетин


Сходни новини

SAC - Част от семейството на Revetas
04-04-2021
Новини Новини

SAC - Част от семейството на Revetas

Sofia Airport Center е един от първите офис проекти в София, който инвестира значително в цялостното развитие на бизнес парка, за да отговори адекватно на следпандемичните изисквания на своите наематели.

прочетете повече
Кои са тенденциите при трансформацията на работните пространства през последната година?
03-03-2021
Новини Новини

Кои са тенденциите при трансформацията на работните пространства през последната година?

Каква е работната среда на НОВАТА НОРМАЛНОСТ? Какви е визията ви за бъдещето на работните пространства и офис сградите?Невиждана година беше последната! Създалата се ситуация с пандемията ни вкара в напълно непознат алгоритъм на живот. В един момент сградите бяха пълни и комплексът кипеше от живот.

прочетете повече

Представени новини

Sofia Airport Center получи сертификат за безопасност SafeGuard
04-11-2021
Новини Новини

Sofia Airport Center получи сертификат за безопасност SafeGuard

Sofia Airport Center е един от първите офис комплекси в България, който получава сертификат и знак за безопасност SafeGuard от международния лидер в тестването, инспекцията и сертифицирането Bureau Veritas.

прочетете повече
Летен режим на работа в офиса: Как да подобрим продуктивността?
31-07-2021
Новини Новини

Летен режим на работа в офиса: Как да подобрим продуктивността?

Летните месеци подлагат на изпитание мотивацията за работа и на най-целеустремените служители. Горещото време и отпуските не помагат много за по-доброто организиране на работата, а и ковид ограниченията още възпрепятстват масовото връщане в офиса. Как се поддържа работен ритъм във време за ваканция? Ние мислим, че с някои малки промени могат да се получат значителни подобрения: 

прочетете повече
5 важни допълнения към идеалния офис, които не са свързани с работата
20-07-2021
Новини Новини

5 важни допълнения към идеалния офис, които не са свързани с работата

Основните характеристики за избор на офис сграда под наем бяха локация, достъпност, разпределение на работните помещения и площи.

прочетете повече
Офисите след пандемията: Не бюрата, хората са важни
18-07-2021
Новини Новини

Офисите след пандемията: Не бюрата, хората са важни

С отпадането на епидемиологичните ограничения екипите постепенно се връщат в офис среда и настроението е повече от приповдигнато. Как стана така, че чакаме с нетърпение да се върнем там, откъде все ни се искаше да избягаме преди година? COVID донесе промени – не само за хората, но и за работните им пространства, защото ни помогна да осъзнаем по нов начин причините, заради които ходим в офиса.

прочетете повече
Hot desking или как ще работим в офиса от 2021 нататък
14-05-2021
Новини Новини

Hot desking или как ще работим в офиса от 2021 нататък

След месеците, в които работните места бяха пусти, служителите постепенно се завръщат в офисите, но всъщност нищо вече не е същото - нито служителите, нито офисът, защото пандемията промени всичко и всички.

прочетете повече
Гъвкаво работно пространство - офисът на новата ера
06-05-2021
Новини Новини

Гъвкаво работно пространство - офисът на новата ера

Офис средата навлиза в нова ера и това повдига някои въпроси пред наемодателите на бизнес сгради, управителите на имоти, инвеститорите, наемателите, консултантите, а именно всички участващи в процесите на недвижимите имоти.

прочетете повече